Comuna Boiţa este situată în partea de sud a judeţului Sibiu, la intrarea Oltului în defileu, pe drumul naţional (european) DN7 – E81, la 22Km de municipiul Sibiu – reşedinţa judeţului.
Comuna Boiţa are în componenţa sa, administrativ teritorială, satele:
• Boiţa – reşedinţa comunei;
• Lazaret – pe DN7, la 8 Km de reşedinţă, la limita de Sud a judeţului, pe
Valea Oltului;
• Lotrioara – pe DC73, la 4Km Sud de Boiţa, pe valea Oltului;
• Paltin – la 8 Km Sud accesat din DN7, prin drum de exploatare.
Teritoriul administrativ al comunei se învecinează:
• la Nord – oraşul Tălmaciu;
• la Est – comuna Turnu Roşu;
• la Sud – limita de judeţ, comuna Câineni (judeţul Vâlcea);
• la Vest – oraşul Tălmaciu.
Amplasată într-o zonă considerată strategică încă de pe vremea romanilor, comuna Boiţa are relaţii preponderente cu localităţile învecinate: Tălmaciu, Turnu Roşu şi Câineni (în judeţul Vâlcea), dar şi cu municipiul Sibiu, aflat doar la 22Km distanţă.
Transporturile în zona comunei Boiţa se concentrează pe relaţia Sibiu – Rm. Vâlcea (E81), deservind o serie întreagă de activităţi economice, atât pe plan local şi judeţean, cât şi pe plan naţional şi internaţional.
Satul reşedinţă de comună, Boiţa, este amplasat la 22 Km sud de municipiul reşedinţă de judeţ – Sibiu, fapt care determină o eficienţă sporită a transporturilor de mărfuri şi persoane, pe plan local, într-un timp relativ scurt.
Pe teritoriul comunei relaţiile de transport între satele Boiţa şi Lazaret sunt relativ facile, aceste două sate fiind legate prin artere de circulaţie importante: drumul naţional 7 (DN7) şi drumul european E81 pe acelaşi traseu, asigurând în bune condiţii legătura satelor cu localităţile învecinate.
O legătură mai greoaie se stabileşte cu satul Paltin, prin drumul naţional
DN7 şi un drum de exploatare nemodernizat – aflat la 8 Km de reşedinţa comunei.
Legătura cu satul Lotrioara, la 4 Km sud, se face pe drumul naţional DN7 care asigură legătura cu drumul comunal DC73, ce străbate teritoriul acestui sat.