Comuna Racovița, este așezată la poalele Varfului Suru (2281m), pe zona de contact dintre dealurile submontane ale Muntilor Fagaras și terasa joasă, aluvionară, de pe malul stâng al Oltului, la o altitudine de 385 de metrii.
Localitatea se mărginește spre nord și nord-est cu hotarul ora, hotar care se întinde de la confluența Văii Mârșa cu Oltul și până în Varful Sorlitei, hotar trasat după anul 1200 și marcat ca atare cu semne de hotar numite ‘morminți’.
De aici, din punctul numit „La tri metri”, începe hotarul cu satul Sebesul de Sus, care coboară spre sud-vest peste „fruntea Moașii” , „Plăieț” , „Șanțu Săghișului” , continuat cu ” Paraul Hotarng” până la vărsarea acestuia în Raul Olt.
Spre vest, granita cu orașul Talmaciu o formează piscul „Cioru” (541m), continuată fiind de trupul de hotar numit „Brătianu” iar spre satul Bradu, delimitarea o face Raul Olt.
Monumente
- Biserica „Sfânta Treime” , sfințită în anul 1887 de mitropolitul greco-catolic Ioan Vancea, trecută în anul 1948 în folosința Bisericii Ortodoxe Romane de către autoritățile comuniste.
- Monumentul Eroilor Români din Primul si Al Doilea Razboi Mondial a fost ridicat și dezvelit în 1938. Obeliscul are o înălțime de 5,5 m și un postament de 2,2 m, fiind realizat din piatră de râu, placată cu marmura. Obeliscul este împrejmuit cu un gard din plasă de sârmă cu cadru metalic. Pe fațada monumentului sunt înscrise numele a 46 eroi români căzuți între 1916-1918 și numele a 18 eroi români căzuți între 1941-1944. Pe placa de marmură se află, de asemeni, un înscris memorial în care se spune: „Veșnică să fie pomenirea eroilor din Racovița morți în Primul Război Mondial 1914-1918 și a soldaților români căzuți pentru întregirea neamului românesc, pe hotarele comunei noastre în anul 1916. Căminul cultural „Astra” Racovița” .